promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországon is bárhol felbukkanhat ez a mérgespók, szörnyű tüneteket okoz a marása
Borítókép:  YouTube / Masked Planet
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Senki nem szeretné megtapasztalni, akinek mégis sikerül, borzalmas élményekkel „gazdagodik”.

Azt hihetnénk, hogy Magyarországon nem igazán lehet veszélyes pókokba belefutni, és való igaz, hogy ilyen szempontból Ausztrália sokkal félelmetesebb helynek tűnik, azért mifelénk is vannak meglehetősen erős mérgű ízeltlábúak.

A mérges dajkapók épp ilyen, és nem túl jó hír, hogy akár a kertünkben is találkozhatunk vele. A dajkapókok legtöbb fajtája bár nem éppen barátságos megjelenésű, mérgüket legtöbbször zsákmányszerzésre használják, hatása azonban igen erős.

A kisebb rovarokat pillanatok alatt likvidálja, ám a szérum még az emberre is hatással van. Hasonlóan a darázscsípéshez fájdalmat, erőteljes duzzanatot és hosszan tartó zsibbadást tapasztalhatunk, ritkább esetben pedig hányinger vagy magas láz is előfordulhat. Halált, vagy maradandó sérülést azonban nem okoz a marása.

És hogy hol találkozhatunk velük?

Európa nagy részén előfordulnak, a mérges dajkapók szereti a meleg, száraz helyeket, így nyári időszakban a réteken könnyedén összefuthatunk a jellegzetes külsejű, akár 4-6 centiméteres, rozsdabarna csáprágójú példányokkal, melyek erőteljesen védelmezik a territóriumukat, amibe a hálójuk is beletartozik. A pók nappal általában a harangformájú belső szövevényben bújik meg, ezt kimondottan rossz ötlet piszkálni.

A dajkapókok azonban alapjáraton nem agresszív viselkedésűek, és általában nem is támadnak emberekre, hacsak nem érzik magukat, vagy környezetüket veszélyeztetve. Ekkor is inkább menekülőre fogják, emberre legtöbbször csak akkor támadnak, ha valaki megpróbálja megfogni, bántani.

Mielőtt azt hinnénk, hogy a dajkapók mennyire rossz és csúnya, érdemes kicsit beszélni az elnevezéséről is, melyet azért kapott, mert csodálatos édesanya. A póktojások lerakása után ugyanis már nem hagyja el a hálót, a kicsiket a kirajzásukig őrzi, végül elpusztul.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás