promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hollywood legnagyobb embere ajándékot küldött a kis magyar falunak, a mai napig a település látványossága
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A ritka akció meglehetősen jól dokumentált.

A 20. század Magyarországon forrongásokkal teli korszak volt, amikor sokan vágytak az ismeretlenre, mások jobb életkilátásokat kerestek, és néhányan kényszer hatására, vagy akár életük megóvása érdekében hagyták el hazájukat. A távozók között voltak, akik mélyen őrizték múltjuk emlékeit, de csak kevesen voltak azok közül, akik anyagi támogatást nyújtottak szülőfaluiknak vagy -városaiknak. Cukor Adolf, kinek későbbi neve a világon sokatmondóvá vált, éppen azon ritka egyének közé tartozott, akik hajlandóak voltak visszaforgatni vagyonukat származási helyük javára.

Cukor Adolf, a későbbi Adolf Zukor, egy kisvárosi kereskedő családjában látta meg a napvilágot 1873. január 7-én, a ma Borsod-Ababúj-Zemplén vármegyében található Ricsén. Szülei elvesztése után már fiatalon, mindössze 15 éves korában Amerikába indult. Angol nyelvtudás nélkül, csupán 25 dollárral a zsebében vállalta az óceán átkelését. Sok kaland után, az 1900-as évek elején került kapcsolatba a filmiparral, és a 1920-as évek közepére már jelentős vagyonra tett szert. A filmadatbázisok szerint több mint száz filmnél vállalt produceri feladatokat 1912 és 1938 között, főként könnyedebb műfajú alkotásokban.

A munkásságát 1949-ben tiszteletbeli Oscar-díjjal ismerték el, és nevét a hollywoodi Hírességek Sétányán is örökítették meg. Cukor Adolf egészen haláláig, 1976-ban Los Angelesben, meghatározó alakja maradt az amerikai filmvilágnak, bár utókorának emlékezetében inkább kegyetlen és pénzsóvár személyként él tovább, aki másokat semmibe vesz. Ennek ellenére nem szabad elfelejteni jótékony cselekedeteit sem, melyek közül egyik legkiemelkedőbbje 1927-ben történt, amikor ügyvédje révén jelezte szülőfalujának, hogy szeretne segíteni, méghozzá egy artézi kút ajándékozásával.

Dr. Weiszburg Béla, egy budapesti jogász, Cukor Adolf megbízottja volt, aki levelet küldött az akkori népjóléti miniszternek. Ebben arról tájékoztatta, hogy Cukor Adolf az árván hagyott gyermekként érkezett Amerikába, majd elszántságával és tehetségével olyan magasra jutott, hogy az egyik legnagyobb filmvállalat elnöke lett. A levélben felvetette, hogy Cukor Adolf szeretné megvásárolni szülőházát, hogy kulturális központtá alakíthassa át, és maga állná a költségeit a faluban, ráadásul kérte a községet, hogy jelölje ki a megfelelő területet a céljaira.

Az eset meglehetősen jól dokumentált, IDE kattintva a levéltárból az eredeti iratokat is el lehet olvasni az adományozáshoz kapcsolódóan.

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás