promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutálisat hibáztak az amerikaiak, gigantikusat robbant a hidrogénbomba, ami 2 kilométeres krátert hagyott maga után
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Castle Bravo volt az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb hidrogénbombája, katasztrofális vége lett a tesztnek.

A világ haderői között sok-sok évtizede, évszázada tart a folyamatos a „péniszméregetés”, hiszen mindenkinek az a célja, hogy rettegjen a fegyverarzenáljától az összes többi nemzet. Annak idején a szovjetek is folyton hírt adtak arról, hogy milyen brutális fegyvereken dolgoznak, nehogy bárki is szórakozzon velük – a Cár-bomba például egészen felfoghatatlan pusztítást végzett még 1961-ben:

Persze az Egyesült Államokat sem kell félteni ilyen szempontból, hiszen a Marshall-szigeteken hosszú évekig tesztelték a különböző fegyvereket, ezzel felbecsülhetetlen kárt okozva a környezetben. 1954. március 1-én például tesztelés céljából felrobbantották a Castle Bravo nevezetű hidrogénbombát a Bikini-atollon, de a tudósok szörnyű hibát vétettek, így a robbanás jóval nagyobb volt, mint várták.

A 10,7 tonnás, nagyjából 4,5 méter hosszú és 1,3 méter átmérőjű Castle Bravo a tervek szerint 4-6 megatonnás energiahozamú lett volna, de a felhasznált anyagok be nem kalkulált reakciói miatt végül körülbelül 15 megatonnás lett – ez a baki pedig az USA valaha volt egyik legnagyobb robbantását eredményezte.

A Castle Bravo tűzlabdája egy másodperc alatt 7 kilométeres lett, 450 kilométerrel arrébb is látni lehetett. Mindössze 10 perc kellett ahhoz, hogy a gigantikus robbanás utáni gombafelhő 40 kilométer magas legyen, a detonáció után pedig egy 2 kilométeres kráter maradt, ami 75 méter mély volt – egészen hátborzongató belegondolni, hogy ilyen pokoli tud lenni egy hidrogénbomba.

A Castle hadművelet sikeres is volt, meg nem is, hiszen bebizonyosodott, hogy elképesztő fegyver van az USA kezében, de arra senki sem számított, hogy mekkora kárt fog okozni. A környező szigeteken komoly gondokat eredményezett a sugárzás, többen is megbetegedtek, illetve a helyi élővilág is csúnyán megsínylette a tudósok hibáját.

Itt lehet megnézni két videót a Castle Bravo felrobbantásáról:

Ha pedig valaki azon morfondírozik, hogy vajon mi történt a sugárzó hulladékkal, akkor ebben a cikkünkben választ találhat a kérdésre:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás