promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus szörnyeteg tűnt fel Európában, az emberek hitetlenkedve állnak a rémisztő lény előtt
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképzelni is rémisztő, milyen lenne naponta találkozni egy ilyen hatalmas lénnyel.​

Minden gyerek imádja a dínókat. Sokáig az a legnagyobb álmaink egyike, hogy egyszer, valahogy találkozhassunk egy ilyen lenyűgöző lénnyel. Sajnos, ez a találkozás időutazás nélkül csupán a képzeletünkben játszódhat le, de azért a múzeumok gondoskodnak róla, hogy mégis átélhessünk pár igazán komoly hűha pillanatot. Most az Európában élők örvendhetnek, házhoz jött a valaha létezett leghatalmasabb szörnyetegek egyike.

Ezt a gigantikus dinoszauruszt, amely a Patagotitan nevet kapta a keresztségben, teljesen véletlenül fedezték fel. 2010-ben az Argentínában található Patagóniában, egy tanyán dolgozó férfi vette észre a földből kikandikáló hatalmas csontot. 13 évvel később a történelem egyik leghitetlenebb leletének feltárását végezték el az itt kialakított ásatáson. A helyszínen dolgozó szakemberek gondos munkájának köszönhetően összeállt minden idők egyik leginkább épségben fennmaradt dinoszaurusz csontváza, a Patagotitáné, mely most az IFLSience cikke szerint valódi sztárként turnézva megérkezett a Londoni Természettudományi Múzeumba.

Ezek az óriási lények olyanok voltak, mintha a mítoszokból és legendákból dübörögtek volna elő, hogy revansot vegyenek Godzillán. 37 méteres hosszukhoz elképesztő tömeg társult, több, mint 9 ma élő elefánt súlyával vetekedtek. Ráadásul a tudósok szerint ez a példány nem érte el teljes méretét, még növekedésben volt. Elképzelni is nehéz, milyen lenyűgöző látványt nyújthattak ezek a fenséges élőlények, amint teljes pompájukban tündököltek az őskori természet csodákkal teli színpadán.

Hatalmas testük folytán különleges módon kellett alkalmazkodniuk környezetükhöz. Az oxigént például nem csak belégzéskor, hanem kilégzés során is képesek voltak hasznosítani. Az étellel pedig nem sokat bajlódtak, mindent egyben nyeltek le, a többiről pedig gyomruk és rendkívül hosszú ideig tartó emésztésük gondoskodott.

Békés növényevők voltak, de azért nem ártott velük kapcsolatban az óvatosság. Ha valami véletlenül a lábaik alá került, abban nem volt sok köszönet. Még egy terepjárót is könnyedén palacsintává lapíthattak volna ezek a szelíd óriások.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás