promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ámulatba ejtő videón mutatkozik be a Marsra induló hatalmas űrhajó: az emberiség legnagyobb kalandja hamarosan kezdetét veszi
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az emberiség álma végre valósággá válhat, közel az első emberes Mars utazás.

A Mars, vagyis vörös bolygó, régóta része az életünknek. A régi római mitológiában még istent is neveztek el róla, méghozzá az egyik legfontosabb, a háború istene viselte nevét. Sokáig kémleltük távcsöveinkkel ezt a csodálatos, titkokkal teli égitestet, miközben azt találgattuk, vajon milyen felfedezésekre bukkanhatnánk a felszínén. Ma már a korábban odaküldött szondáknak és marsjáróknak hála pontosan tudjuk, hogy néz ki bolygószomszédunk, de az első emberes kalandra nagyon sokat kellett várnunk. Most felvillant a remény, talán közel a nagy nap, amire sokan vártak lélegzetvisszafojtva.

Elon Musk régi és nagyon komolyan vett álma az űr meghódítása. Sok tudóshoz hasonlóan nem csak a kíváncsiság és személyes ambíciói hajtják, hanem úgy gondolja, az emberiség csak úgy kerülheti el a végzetét, ha képes több égitesten is megvetni a lábát. Leegyszerűsítve a Marson létrehozott kolóniák egyfajta életbiztosítást jelentenének fajunknak abban az esetben, ha a Földön valami katasztrófa következne be.

Vállalata, a SpaceX már eddig is fantasztikus eredményeket ért el. A többször használható és függőleges fel, illetve leszállásra képes rakétáik valóságos forradalmat indítottak el az űrkutatásban, hiszen újításaik révén minden korábbinál olcsóbbá váltak a rakétaindítások és a hasznos teher űrbe való eljuttatása. Nem véletlen, hogy a NASA is szorosan együttműködik velük.

A napokban pedig újabb fejezetéhez ért a nagy álom: a National híre alapján Elon Musk bejelentette, hogy a világ eddigi leghatalmasabb rakétája, a Starship készen áll a próbákra. A gigantikus űrjármű első orbitális tesztrepülésére már a jövő héten sor kerülhet. Még várják az az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) engedélyét az indításra, ha ezt megkapják, akkor április 17-én kerülhet sor a történelmi indításra.

Minden téren rekorder lesz a Csillaghajó, hiszen nem csupán 120 méter magas, de a valaha volt legerősebb, ember által indított rakéta is egyben, de szükség is van erre, hiszen a céljai is kiemelkedőek. Képesnek kell lennie rá, hogy nem csupán a Holdra, de a Marsra is eljuttasson embereket és rakományt. Több milliárdos már foglalt is rá jegyet a majdani űrutazások reményében. Lehetséges, hogy a Matt Damon főszereplésével készült Mentőexpedíció hamarosan valósággá válhat.

A történelmi pillanatot azzal is igyekeztek megünnepelni a vállalatnál, hogy megosztottak egy animációs videót arról, hogyan képzelik el a jövőbeni Mars utazásokat űrhajójuk segítségével. A rendkívül látványos videót érdemes megtekinteni, hiszen a technológiai látnokként is emlegetett Musk eddigi víziói szinte kivétel nélkül valóra váltak, miért pont ez lenne a kivétel?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás