promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rémisztő jövőkép: a gondolatainkban akarnak olvasni egy új találmány révén
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Már a legféltettebb titkaink sem lehetnek biztonságban?

A tudományos-fantasztikus könyvek és filmek régóta szeretnek foglalkozni egy olyan kérdéssel, ami sokak számára valóságos rémálommal érne fel. A gondolatolvasásról van szó. Egészen a mai napig abban a boldog tudatban élhettünk, hogy legalább saját, legbelsőbb titkaink biztonságban vannak és csak akkor tárulnak fel a világ számára, ha mi magunk is úgy akarjuk. A jövőben azonban, egy új felfedezésnek hála ez könnyen megváltozhat.

Telepátia, jövőbelátás és gondolatolvasás. Csupán három olyan népszerű kulcsszó, amivel gyakran találkozhattunk a fantázia szülte alkotásokban, azonban sokáig egyiket sem tartották lehetségesnek a valóságban. Az IFLScience cikke szerint azonban a Texasi Egyetem szakemberei komoly áttörést értek az agyhullámok kutatása során, ennek eredményeként pedig lehetségessé válik az emberek gondolatainak lefordítása. Leegyszerűsítve, a gondolatolvasás.

Mint oly sok esetben a közelmúlt meghatározó tudományos szenzációi közül, most is a mesterséges intelligenciának köszönhető az áttörés. A tudósok célja az volt, hogy az emberek agyi aktivitását nem invazív szkennelési eljárás segítségével letapogassák, majd a gépi tanulási modell a keletkező gondolatainkat képes legyen írott formában megjeleníteni.

Korábban is értek már kisebb sikereket ezen a területen, azonban akkor még csupán szavakat, vagy rövid mondatokat tudtak értelmezni. A mostani siker jelentőségét növeli az is, hogy nem volt szükség különféle implantátumok beültetésére, illetve nem volt korlátozva azoknak a kifejezéseknek a köre, amit a tesztalanyok kísérlet közben gondolhattak.

A ChatGPT által használt technológiához hasonlóan a szemantikus dekódernek nevezett algoritmus órákon át gyűjtőt adatokat egy hanganyagokat hallgató emberről, akinek az agyműködését közben funkcionális mágneses rezonancia révén vizsgálták. Később a kísérleti alany beleegyezését követően képesek voltak lefordítani a gondolatait, miközben egy másik hanganyagot hallgatott, vagy csak elképzelte azt.

A módszer révén nem képesek szó szerint lejegyezni a gondolatainkat, de arra igen, hogy megragadják a lényegét és azt kellő pontossággal írásban meg tudják jeleníteni. Megfelelő felkészítést követően a mesterséges intelligencia képes volt arra, hogy az esetek felében jól, néha pedig akár teljes pontossággal dolgozzon.

Az eljárás nem öncélú, hiszen a jövőben ilyen módon képessé válhatnak az önálló kommunikációra azok az emberek is, akik például egy betegség, vagy baleset miatt elveszítették a beszédkészségüket. Ezzel együtt sokan voltak, akik komoly ellenérzéséket fogalmaztak meg a felfedezés kapcsán, ami szerintük újabb lépést jelenthet egy sötét jövő és az egyének teljeskörű megfigyelésének irányába.

A programot vezető tudósok próbáltak mindenkit megnyugtatni és az eljárás korlátai mellett a beépített védelmi mechanizmusokat hozták fel érvként, mégis könnyen felötlik bennünk egy baljós gondolat. Lehetséges, hogy hamarosan beköszönthet a George Orwell 1984 című regényében beharangozott gondolatrendőrség korszaka?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás