promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A férfi a kerti kút mélyén rábukkant egy hátborzongató dologra, ami több ezer éve feküdt benne
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon nagy felfedezés volt, később tízmilliókat hozott neki, ha forintra átszámítjuk.

Hogy mi kerülhet elő egy kút mélyéből, ha valaki vásárol egy ingatlant, aztán egyszer megnézi a mélyét, merthogy be szeretné indítani, vagy csak egyszerűen fűti a kíváncsiság? Az biztos, hogy sokan cipőket, esetleg régen nem használt üvegeket vagy cserépdarabokat, esetleg slagmaradványokat találnak benne. De nem az a német férfi, aki Lahnauban lakik, és itt nézett a kútja mélyére, és szinte le is sokkolt attól, amit a felszínre hozott.

A sztori tehát egy kis német településen történt meg Hessenben, erről a helyről azt érdemes tudni, hogy sokáig római fennhatóság alatt volt, és úgy tervezték, hogy egy fontos központja lesz majd annak a provinciának, amit itt alapítanak a rómaiak, ám a történelem kersztülhúzta a számításaikat, és i.sz. 9-ben a Teutoburgi erdőben az egyesült germán törzsek csapdába csaltak három legiót, és brutálisan tönkreverték őket az erdő mélyén.

Erről a híres csatáról, illetve ennek következményeiről szól a Netflix egyik nagysikerű sorozata, a Barbárok is, amelyet részben Magyarországon forgattak.

Ez a német történelem egyik nagyon fontos pillanata, hiszen a rómaiak ekkor tettek le arról, hogy provinciát szervezzenek a területen. Sőt, egyre jobban visszaszorultak innen, és a germán törzsek, hol egymás ellen is harcolva végül ki is verték innen őket. Lahnau viszont ekkoriban egy fontos római helyőrség központja volt, a rómaiak pedig már azon voltak, hogy egyfajta tartományi fővárossá teszik. Augustus szobor is volt a területen, és ezt megcsinkították később, miután a rómaiak elhagyták a területet.

Ebből a lovasszoborból találták meg a 36 méter mély kút mélyén a ló megmunkált fejét, amely bronzból készült, de aranyozva volt, és közel 2000 évig pihent a vízben, míg végül felhúzták. Először, magyar pénznemre átszámítva több mint 20 millió forintért adták el, majd több mint 300 milliót ért már később. Ezen a területen amúgy elképesztő sok római leletet találnak a szakértők minden évben, amelyek néha elképesztően sokat érnek.

(via Mentalfloss)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás