promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A modern tudomány megfejtette a fáraó átkát: ez lehetett a titka a legendás jelenségnek, van amiben hihetetlenül modern volt az ókori Egyiptom
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Számtalan kutató korai halálát okozta az átok, most megfejthették, mi lehetett az.

A legújabb kutatások a rejtélyes "fáraó átkát" vizsgálják, amely a jelek szerint azokat sújtotta, akik meg merték zavarni az ókori egyiptomi sírok szentségét. A Journal of Archaeological Science című folyóiratban megjelent tanulmány megdönti a hagyományos bölcsességet, és egy provokatív elméletet állít fel: az átok az ősi temetkezési helyeken tárolt radioaktív nukleáris hulladéknak való véletlen kitettséghez kapcsolódhatott.

A vizsgálat feltűnő párhuzamot von az ókori egyiptomi szövegek és a nukleáris technológia között, ami a tudományos kifinomultság eddig fel nem ismert szintjére utal. Az i. e. 2300-2100-ra visszanyúló szövegek, mint például a Piramisszövegek és a Koporsószövegek, az uránalapú anyagokra emlékeztető átalakítási folyamatokra vonatkozó utalásokat tartalmaznak, például Ozirisz "fénnyé alakulásáról" szóló leírások a nukleáris energia felszabadításának és az anyag-energia átalakításának megértésére utalnak.

Továbbá az olyan anyagokra, mint a "sáfrányos sütemények" vonatkozó szimbolikus utalások uránnal kapcsolatos anyagokra emlékeztetnek, ami a radioaktív elemek korai ismeretére vagy felhasználására utal. Érdekes módon a régészeti bizonyítékok olyan rituálékra utalnak, amelyek a "gyűlölt ürülék" földalatti kriptákba való eltemetését foglalják magukban, ami valószínűleg a radioaktív hulladék ártalmatlanítási módszereinek korai felismerését tükrözi.

A tanulmány az egyiptomi sírok elrendezését is vizsgálja, és azt javasolja, hogy az ezekben az építményekben észlelt természetellenes sugárzás megfelel a nukleáris hulladék tárolásával összhangban lévő mintáknak. A kőedényeken talált szimbolikus motívumok, amelyek különböző típusú sugárzásokat ábrázolnak, a sugárterheléssel járó veszélyek tudatosságára utalnak.

Továbbá a "mágikus étel" feldolgozására vonatkozó szöveges utalások, amelyek olyan fejlett technikákat alkalmaznak, mint a diffúzió és a centrifugálás, az anyagfinomítási folyamatok nukleáris technológiához hasonló kifinomult megértésére utalnak. A tanulmány szerint ezek az eredmények megkérdőjelezik a "fáraó átkának" hagyományos magyarázatát, és ehelyett a radioaktív anyagok sírboltokban való jelenlétével való összefüggést sugallják.

Ezt a hipotézist alátámasztják azok a történelmi beszámolók, amelyek szerint a sírfeltárásokban részt vevő kutatók szokatlanul magas arányban tapasztaltak rákos megbetegedéseket és egyéb, sugárbetegségre utaló tüneteket. Olyan neves személyiségek, mint Lord Carnarvon és Arthur Weigall, akiknek az élete összefonódott Tutanhamon sírjának feltárásával, korai halálukat a sírkamrák feltárása után szenvedték el.

Bár Howard Carter, a Tutanhamon sírjának felfedezéséért felelős vezető régész nem jutott ugyanerre a sorsra, a tanulmány kiemeli, hogy az ősi temetkezési helyeken belül a radioaktív elemeknek való véletlen kitettség milyen nagy kockázatot jelent. Így a "fáraó átka" új dimenziót kap, összefonódva a nukleáris technológia és az ókori egyiptomi civilizáció rejtelmeivel.

forrás: TheArcheologist

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás