promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kihalást okozó katasztrófák sorát idézné elő a Föld felé tartó Hold, döbbenetes szimuláció készült, a végén mégis gyönyörű látvány tárulna elénk
Borítókép:  YouTube / Shutter Authority
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Égi kísérőnk az anyabolygó ellen fordul, ám szerencsére ez csak a képzelet szüleménye.

Az univerzum hatalmas, és számos bizonyítékát láttuk már annak, hogy bármi megtörténhet nem csupán a galaxisunkban, de még a naprendszerünkben is. Így bármelyik szimuláció egyszer akár még a valóságot is jelentheti.

A Hold keletkezését egyébként is kataklizmikus körülmények jellemezték, amikor nagyjából 4,5 milliárd évvel ezelőtt a még fiatal Föld egy kisebb, nagyjából Mars méretű bolygóval ütközött. A kiszakadó anyagból végül idővel kialakult a Hold, amely nem mellesleg minden évben egy kicsit távolabbra kerül bolygónktól, egészen pontosan 4 centiméterrel.

Ez nem tűnik soknak, ám a csillagászati léptékek emberi korban nem igazán mérhetők, így évmilliárdok múlva már komoly hatást jelent majd az egyre növekvő távolság, amely többek között az árapályt is befolyásolja, és ami miatt egy napon a két égitest keringési ideje kiegyenlítődik.

Ebben az szimulációban azonban épp a fordítottját láthatjuk az eseményeknek, ami egyrészt nem évmilliárdok alatt zajlana le, másrészt sokkal drámaibb fejleményekkel járna. Az elképzelés szerint a Hold egy meg nem nevezett okból egyre közelebb és közelebb kerülne a Földhöz, egy év után pedig csaknem belecsapódna bolygónkba.

[[cikkk2]]

Már az első hónapokban óriási cunamik és földrengések tizedelnék meg a lakosságot, majd egyre több vulkán törne ki, végül a Hold már olyannyira közel érne, hogy mindennapossá válnának a teljes napfogyatkozások.

Végezetül azonban a Hold nem ütközne a bolygónkkal, hanem a Roche-határt elérve az árapályerők miatt gyakorlatilag apró darabjaira szakadna, majd gyűrűt képezne a Föld körül. Így ha lenne bárki is, aki mindezt túlélné, már a felszínről is igazán csodás látványban lenne része, távolról pedig leginkább a Szaturnuszhoz hasonlítana a Föld, ami persze a megsemmisülő Holdunk számára sovány vigasz lenne.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás