promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt tudni az órákon belül érkező hatalmas napviharról, Magyarországról is láthatjuk a ritka égi jelenséget
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hevesebb eseményekkel járhat a kitörés, mint azt korábban várták a kutatók.

A napciklus egyre közeledik 2025-ös maximumához, amit többek között az is jelez, hogy az elmúlt hónapokban több erőteljes kitörést is produkált központi csillagunk, a legutóbbi hatása pedig hamarosan bolygónkon is érezhető lesz.

A naptevékenység csúcspontjának idején ugyan nem ritkák a hasonló események, ám általában ezek nem veszélyeztetik a Földet. A mostani esetet azonban nem ússzuk meg, a csütörtöki kitörés pedig a geomágneses vihar mellett egy igazán látványos égi jelenséget is okoz majd.

A legfrissebb előrejelzések szerint az X2.2 besorolású napvihar magyar idő szerint a reggeli órákban éri el a Földet, és amennyiben ez már a napkelte előtt megtörténik, úgy akár Magyarországon is szabad szemmel figyelhetjük meg a sarki fényt.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal G4-es erősségű geomágneses aktivitásra adott ki riasztást, a helyzet komolyságát pedig jól mutatja, hogy erre közel két évtizede, vagyis 2005 óta nem volt példa.

Az űridőjárással foglalkozó osztály prognózisa szerint extrém geomágneses zavarok várhatók, amit az úgynevezett KP-index alapján rangsorolnak. A mostani esemény során 8,33-as KP-indexet várnak a kutatók – a 9-es a legmagasabb szint. Minél magasabb ez a szám, annál jobban közelít a sarki fény észlelhetősége az Egyenlítő felé.

A Nap péntek reggel ismét erőteljes kitörést produkált, így a következő napokban is számítani kell geomágneses viharokra. A Földet elérő kitöréseket követően zavarokat tapasztalhatunk a rádiós kommunikációban, a navigációs eszközök működésében, valamint az elektromos hálózatokban is. Hasonló történt 1989. márciusában, amikor Kanadában több millióan maradtak áram nélkül egy heves napvihar következtében.

Ennél is súlyosabb volt az úgynevezett Carrington-esemény, amely 1859-ben következett be. Ez volt minden idők legerőteljesebb dokumentált napkitörése, ami célba vette bolygónkat, és amelynek hatására világszerte észlelhető volt a sarki fény. Amennyiben ez napjainkban következne be, súlyos károkat okozna bolygónk elektromos infrastruktúrájában.

Forrás: Időkép

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás