promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes öngyilkosság a híres gyerekfilm forgatásán, akasztott ember látható az Óz, a csodák csodája egyik jelenetében?
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A háttérben himbálózó felakasztott ember legendája évtizedek óta rémálmokat okoz a gyerekeknek.

1939 augusztusában, vagyis idén 84 éve mutatták be az Óz, a csodák csodája című kultfilmet, aminek a forgatása semmiképp sem tekinthető olyan mesésnek és gyönyörűnek, mint a sárgaköves út végén található Smaragdváros. Ha utánaolvasunk, milyen sérülések, szenvedések, és problémák árán készült el, teljesen más szemmel fogjuk nézni a jövőben Victor Fleming alkotását.

Az L. Frank Baum meseregényéből készült Óz, a csodák csodája című filmről számtalan érdekességet találni az interneten: kevesen tudják, de ez a film okozta 30 évvel később a főszereplőt alakító Judy Garland halálát, akit a rendező egyszer fel is pofozott a díszletek mögött; sőt, a Pöttömöket alakító mélynövésű, férfi statiszták folyamatosan molesztálták őt.

A színészek közül többen is szenvedtek a forgatáson: a Nyugati Boszorkányt alakító színésznő égési sérülések miatt került kórházba, a Madárijesztőt megformáló színész többször is ájulás közelébe került a nyakánál szorosra kötött madzag miatt, a Gyáva Oroszlánt játszó színésznek pedig egy valódi oroszlánbőrből készült jelmezt kellett viselnie, ami 45 kilogrammot nyomott. Arról nem is beszélve, hogy akkoriban a súlyosan rákkeltő hatású azbesztet használták műhó helyett nemcsak a forgatásokon, de az áruházakban is, így aztán a szereplőgárdát komoly veszélynek tették ki a pipacsmezős jelenetben is.

Még több hajmeresztő érdekességért kattints az alábbi cikkre:

Egy öngyilkossági legenda is övezi ezt az örökzöld mesefilmet, ugyanis annak idején elterjedt a pletyka, hogy az egyik jelenetben egy akasztott ember látható a háttérben. Úgy hírlik, hogy az egyik Pöttömöt játszó statiszta szerelmi bánat miatt kötötte fel magát az egyik fára, a stúdióban felépített erdőben, amit láthatunk is abban a jelenetben, mikor Dorothy, a Madárijesztő, és a Bádogember dalolászva elindulnak a sárgaköves úton.

Ha jól megnézzük az alábbi videót, valóban van valami sötét alak a háttérben, ami az egyik fán himbálózik, de az alkotók azt mondták, hogy az azért is nem lehetne az egyik mélynövésű statiszta, mivel az ő jeleneteiket csak később vették fel, és mivel azon a napon nem volt dolguk a díszletben, nem is tartózkodhattak volna a stúdióban. Az alkotók elmondása szerint egy madarat lehet látni a háttérben, ugyanis néhány élő állattal töltötték meg a hátteret, hogy gazdagabb legyen a kép.

Való igaz, a digitálisan felújított verzióban valóban egy daruhoz hasonló madár látszódik a háttérben, csak van egy kis bökkenő: ez szemmel láthatóan nem ugyanaz, mint ami a film eredeti verziójában himbálózik a fáról. Ugyanis ha megnézzük alaposan az alábbi videót, akkor tisztán látszik, hogy a madár jóval balrább helyezkedik el, míg az akasztott embernek vélt alak két fa között himbálózik az egyik ágról. Szóval azt a sötét alakot a digitális felújítás során szándékosan eltüntették a képről, és a helyére tettek egy madarat, hogy megerősítsék az állításukat, és tisztázzák a dolgot. Szóval a stúdió és az alkotók továbbra is titkolóznak, a rejtély továbbra is nyitott, és az akasztott ember legendája is tovább él.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás