promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy baj van az új Star Wars sorozattal, amit mindenkinek látnia kell
Borítókép:  Wallpaper Cave
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Nemzetközi Star Wars-napon debütált a Birodalmi históriák című sorozat mind a 6 része. Így sikerült a legújabb Star Wars sorozat.

Van itt nekünk ez a cowboy kalapos ürge, Dave Filoni, akinek minden gondolata a Star Wars körül forog. Jól tudjuk, hogy a Disney amikor megvette George Lucas messzi-messzi galaxisát, mennyire átgondolatlanul, ész nélkül vágott bele az új trilógiába, aminek meg is lett az eredménye. A rajongók pár év alatt szinte teljesen leírták a franchise-t, míg végül az Egérgyárnak is be kellett látnia, hogy nem csupán a pénz szempontjából kellene hozzáállniuk a Star Wars világához, hanem valamit nyújtaniuk is kell a rajongóknak ahhoz, hogy újabb milliókat és milliárdokat hozzon nekik. Így aztán előhúzták az Új Remény fényében Dave Filoni-t, aki most már az egész Star Wars-univerzum útját egyengeti - tehát mondhatjuk, hogy most van biztos kezekben a franchise jövője.

Filoni nevéhez kötődik az elmúlt évekből A klónok háborúja animációs sorozat, A mandalóri, a Bad Batch, az Ahsoka, valamint a Jedihistóriák miniszéria, és most az idei Nemzetközi Star Wars-nap alkalmából debütált a Disney+-on a Birodalmi históriák, aminek mind a 6 része nézhető már a streamingoldalon. Ezek gyorsan darálható epizódok, hiszen a bevezető intróval és a stáblistával együtt 15 percesek csupán, vagyis mondhatjuk, hogy nagyjából egy 80 perces filmnek megfelelő játékidőt tesz ki a tényleges látnivaló.

Míg a Jedihistóriák-ban Ahsoka Tano és Dooku gróf történetének bizonyos szegmenseibe kaptunk betekintést, addig a Birodalmi históriák-ban Morgan Elsbeth és Barriss Offee karakterével, illetve életének fontos részeivel kapcsolatban bővíthetjük tudásunkat és látóterünket. A kritika további részében mindegyikről külön-külön fogok írni.

Morgan Elsbeth karaktere A mandalóri azon epizódjában mutatkozott be, amiben Ahsoka Tano első élőszereplős felbukkanását láthattuk. Ebben a részben azonnal kiderült, hogy Anakin Skywalker egykori tanítványa az eltűnt Thrawn főadmirálist keresi, de hogy megtudja, hol van, le kellett győznie az éjnővérektől származó Morgant, akit aztán fogolyként szállított el az Új Köztársaság. Az Ahsoka sorozatban aztán tovább szőtték a történetét, majd láthattuk a halálát is. A Birodalmi históriák-nak köszönhetően pedig megismerhetjük a múltját, a motivációját.

Az első részben rögtön a klónok háborúja idején találjuk magunkat, amiben a szeparatista droid sereg Grievous tábornok vezetésével lemészárolja az éjnővéreket. Morgan életben marad, és egyedül. A későbbiekben keresi az útját, a hovatartozását, végül bejön a képbe a Birodalom és Thrawn admirális, akinek felajánlja szolgálatait és hűségét. Ezután láthatjuk a Corvus bolygót, ahol Morgan, mint magisztrátus, később pedig, mint zsarnok dolgoztatja és elnyomja a lakosságot.

(Fotó: IMDb)

Morgan Elsbeth múltjának megismerése fontos, hiszen ezzel a három rövidke epizóddal most minden a helyére kerül, megtudjuk, mi történt a népével, hogyan találkozott először Thrawn admirálissal, és hogy a harag és a félelem miként kövezte ki előtte az útját, ami végül elvezette őt ahhoz az énjéhez, amit A mandalóri-ban megismerhettünk.

Míg Morgan Elsbeth karaktere néhány évvel ezelőtt vált ismertté, addig Barriss Offee-t az előzménytrilógia rajongói is ismerhetik, hiszen feltűnt A klónok támadása egyik jelenetében mestere, Luminara Unduli oldalán. Karakterét aztán sokkal jobban megismerhettük A klónok háborúja animációs sorozatban; ő volt az, aki nagyon jó barátságban volt Ahsoka Tanóval, majd miután ő is úgy látta, hogy a Jedik tehetnek a háborúról, a Sötét Oldal felé fordult, és merényletet hajtott végre a Jedi Templomban. A Jeditanács Ahsokát vádolta meg, és bár Anakin elfogta és vallomásra bírta Barriss-t, Ahsoka annyira kiábrándult a tanácsból, hogy otthagyta a Jedi Rendet. Barriss ezután a Köztársaság rabjává vált.

A Birodalmi históriák rá eső fele a 66-os paranccsal indít, Barriss a cellájából látja, hogy lángol a Jedi Templom, és nem érti, mi történik körülötte. Majd érte jön egy inkvizítor, hogy beszervezzék maguk közé. Barriss ezek után a Birodalom szolgálatába áll, ám igazságérzete hamar felnyitja a szemét, és miután látja, hogy a Birodalom tulajdonképpen nem arra a békére, nyugalomra, és jólétre törekszik, amit propagálnak, meghoz egy döntést, aminek lesznek következményei.

Bár két olyan karakterről van szó, akik sohasem keresztezték egymást, valójában az útjaik nem annyira különbözők, hiszen mindkettőjüket a félelem és a bizonytalanság vezérelte, keresték a helyüket az új rendben, majd mindketten a Birodalom szolgálatába álltak. Egy darabig ugyanazon az ösvényen jártak, azonos módon irányították őket - hiszen mindketten fiatalok és irányíthatók voltak, ezért volt a Birodalomnak szüksége rájuk -, aztán teljesen máshogy ragadták meg a lehetőségeiket. Míg Morgan-t magával ragadta a hatalomvágya, addig Barriss Offee képes volt meglátni azt, hogy mit is várnak tőle, mint inkvizítortól. Ezután válik a bölcs gyógyítóvá, mások megsegítőjévé, aki kiutat talál a Sötétségből.

(Fotó: IMDb)

Egy baj van csupán ezzel a sorozattal:

rövid, túlságosan rövid.

Mivel szűkös a játékidő, rohamtempóban kell menetelnünk, így aztán a dialógusok is sokkal lényegre törőbbek, viszont minden képkockája aranyat ér. Akárcsak a Jedihistóriák, ennek a szériának a két története is tökéletesen illeszkedik a Kánonba, szépen betömködi a réseket, jó sok pluszt ad a rajongóknak. Amellett, hogy megismerteti Barriss jövőjét, Filoni igazságot akart szolgáltatni a karakternek, hiszen lássuk be, akik látták A klónok háborúját, egy életre meggyűlölték őt, mivel ő miatta hagyta ott Anakint és a Jedi Rendet Ahsoka. Most viszont feloldozást nyer a karakter azzal, amit a Birodalmi históriák-ban láthatunk, és szinte biztos vagyok benne, hogy nem utoljára láttuk őt - látva az utolsó rész lezárását.

A Birodalmi históriák egy nagyon szórakoztató sorozat, amit gyorsan le lehet darálni, és nagyon sok plusszal tágítja tudásunkat Morgan Elsbeth és Barriss Offee karakterét illetően. Ugyanakkor sok közönségkedvenc karakter bukkant fel benne, mint például Grievous tábornok, Darth Vader, Thrawn, vagy a Főinkvizítor. Nagy sikernek örvendenek ezek a kis miniszériák, szóval biztos, hogy Filoni hamarosan elkezd dolgozni a folytatáson, ami akár az Ellenállás és az Első Rend korszakában fog játszódni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás