promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A KRESZ-ben tengernyi magyar nem ismeri ezt a ritka táblát – még a zseniális sofőrökön is kifog, hogy mit jelent pontosan
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A KRESZ-ben tényleg van olyan tábla, ami ritkán kerül elő Magyarországon, és a vizsgára készülők is gyakran nem tudják, mit jelent.

Benne vagyunk bőven a tavaszban, közeledik a nyár, és egyre többen fognak úgy dönteni a fiatalok közül Magyarországon, hogy megszerzik a jogosítványt. Akár most készülünk a KRESZ-vizsgára, akár túl vagyunk rajta, tudjuk jól, hogy hogy van bőven olyan trükkös kérdés, amivel be tudnak minket húzni a csőbe. Akadnak olyan táblák is a KRESZ-ben, amiket elég ritkán látunk az utakon, pont ezért tudnak minket elbizonytalanítani velük.

Ezekre is érdemes alaposan felkészülni, mivel kevés lehetőségünk van a hibázásra. A KRESZ-vizsga Magyarországon továbbra is egységes, vagyis 55 kérdést kapunk, amiket 55 perc alatt kell megválaszolnunk. Az 55 kérdés megválaszolásával összesen 75 pontot érhetünk el, de ha több mint 10 pontot elvesztünk, akkor a vizsgánk sikertelen lesz. Vannak három pontos kérdések is, amiknél pontosan ezért nem szabad rossz választ adni.

Még a tapasztalt autósoknak és érdemes követni az új szabályokat. Ezt ide kattintva könnyedén megtehetjük, mert az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak a hivatalos honlapján továbbra is fent vannak a friss információk.

Azonban most nézzünk meg egy szokatlan táblát, amivel nem sűrűn találkozhatunk a magyarországi utakon:

A kérdés a táblához kapcsolódóan a következő: mi a teendő, ha ezt a jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el?

Itt három válaszlehetőség közül választhatunk, de gondoljuk át jól, melyik lehet a helyes, mivel most tényleg nem a teszten ülünk!

  • A: Semmi különös, ez csak arra figyelmeztet, hogy hóesésben a hegyekben érdemes hóláncot használni.
  • B: Csak akkor léphetsz be az adott ország területére a járművel, ha készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc.
  • C: Csak akkor léphetsz be az adott ország területére, ha a járműved hajtott tengelyén a gumiabroncsokat hólánccal szerelted fel.

Nos, hiába van jó idő, ezt a kérdést akkor is feltehetik a KRESZ-vizsgán, ha odakint hétágra süt nap. Magyarország egyik nagy KRESZ-professzora, Pető Attila szerint ilyenkor érdemes kiszűrni a legrosszabb megoldást, és hát az A választ a lazasága miatt valószínűleg el is vetették sokan. Aki erre tippelt, az rosszul döntött.

Szóval, aki a B és a C között vacillált, az járt jó helyen, de leleplezzük, hogy a C választ is ki lehet ejteni, így a helyes válasz a B lesz. Fontos megjegyezni, hogy ha a KRESZ-ben hólánc használata táblát látunk önmagában - havas-jeges úton - akkor kell a hóláncot valóban felszerelni.

A KRESZ-vizsgán tehát azét kell vigyázni ezzel a kérdéssel, mert tényleg olyan tábláról van szó, amit nem igazán láthatunk Magyarországon az utakon, így néha azt is nehéz kitaktikázni, hogy mi ilyenkor a szabály a határátkelőknél.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban is megtehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás