promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkos város rejtőzik Magyarország közepén, a magyarok érkezése előtt építették több száz évvel ezelőtt mélyen az erdő közepén? A legenda, amiért ezrek keresik fel a Holdvilág-árkot
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sok ember képzeletét megragadják a mai napig a Pilis erdeinek titkai.

Nagyon sok legenda szól Attila hun fejedelemről és az ő elképesztő birodalmáról, amely óriási területet ölelt fel, mégis a halála után felaprózódott, majd el is tűnt a történelem forgószínpadáról.  Sokszor hallunk a magyar-hun rokonságról, és sokszor feljön az is, hogy az angolszászban elterjed Hungary a hunokkal való rokonságunk miatt hódított teret. Sokan pedig azt is gondolják, hogy Attila birodalmának egyik impozáns városa a mai Magyarország területén lehetett. De vajon mit mond a tudomány?

Az egykori városnak, amely szinte nyomtalanul eltűnhetett, még neve is van, úgy hívják, hogy Sicambria vagy Etzenburg, vagy Ősbuda. Profi és kevésbé profi kutatók és szakértők százait sarkallt arra al egenda az évszázadok alatt, hogy nyomokat keressenek a Pilisben a város létezésére. Sokszor már a Pilisbe invitáló brosúrák is tartalmazzák a legenda magvát, amely azonnal be tudja szippantani a rejtéylekre és izgalmakra fogékony turistákat, akik a Pilisben járva keresik a misztikumot is.

A legendák nagyon sokszor több mítoszt vegyítenek egybe, sokszor külföldi forrásokból szűrödik át történet a magyar históriákba. Ősbudát később Árpád fejedelem temetekezési helyeként is emlegették Amúgy a rengeteg fantasztikummal, utólagos magyarázatokkal operáló Anonymus krónikájában is megjelenik az a történet, hogy a honfoglalók Attila városát is megtalálták a Duna mentén, amikor megérkeztek leendő otthonukban.

Ősbudát többek között az évtizedek alatt misztikus hellyé vanzsálódott Holdvilág-árokban keresték, amely lenyűgöző, vadregényes szurdok a Pilisben, kedvelt helyszíne a túráknak. A tudomány mai állása szerint amúgy Sicambria valószínűleg Óbuda helyén lehetett. A mítosz azonban továbbra is számos amatőr történészt sarkall arra, hogy a Dunakanyar és Pilis környékének rejtélyes helyein keressék Attila titokzatos városát.

A Holdvilág-árokban amúgy nagyon sok ásatás is zajlott, így rengeteg felfedezést tettek a helyszínen, feltételezhető tehát, hogy valaha volt itt egy középkori település.

Íme a Kalandos Dunakanyar nevű YouTube-csatorna lenyűgöző videója a Holdvilág-árokról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás