promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin aligha éli túl az ukrán háborút, Moszkvában már állítólag a lecserélését készítik elő
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szinte hihetetlen belegondolni, de az orosz-ukrán háború csaknem egy éve tart már. A konfliktus 2022. február 24-én hajnalban vette kezdetét, amikor az orosz erők rakétatámadásokkal vették célkeresztbe Ukrajna északi és nyugati területeit. Nyolc hónappal később most úgy tűnik, Putyin elnök egészségügyi állapota miatt máris keresi az utódját Moszkva.

A korai hírek arról szóltak, hogy Putyin eredetileg villámháborút szeretett volna lebonyolítani. Pár hét alatt, fokozatosan kívánta elfoglalni a legfőbb ukrán területeket, és elhanyagolható ukrajnai ellenállásra számított. Ez tudjuk, hogy nem így lett: Zelenszkij elnök amerikai és európai segítséggel, illetve a szankciós politikának köszönhetően vitézi ellenállást tanúsít, amely egészen mostanáig, jelen időben is kitart. 

Évek óta pedzegeti a sajtó, hogy Putyin egészségével nincs minden rendben. Ezek a típusú pletykák az utóbbi hónapokban ismét fellángoltak: olyan híreket is lehetett hallani, hogy egy onkológus rendszeresen látogatja őt. Brit kémdokumentumok szerint pedig Parkinson-kórban és hasnyálmirigyrákban szenved az orosz elnök, és hétről hétre romló tendenciát mutat az állapota.

Nem meglepő tehát, hogy az ukrán titkosszolgálati elnök, Kyrylo Budanov úgy fogalmazott a napokban, hogy az orosz vezetőség teljes erőbedobással keresi Putyin utódját, és arra számítanak, hogy az oroszok 70 éves politikai vezére már nem éri meg a háború végét. 

„Nem valószínű, hogy túléli. Jelenleg is aktív egyeztetések zajlanak Oroszországban arról, hogy ki vegye át a helyét a halála után"

– idézte Budanovot a Mirror cikke. Arról is szót ejtett a titkosszolgálat elnöke, hogy számukra akkor érne véget a háború véglegesen, ha az 1991-es határvonalakat újra érvénybe hoznák. Az utóbbi hetekben gőzerővel próbálják visszafoglalni a kulcsfontosságú Herszont, miután Putyinnak több ízben visszavonulót kellett fújnia, és végül kénytelen volt beadni a derekát, és elrendelte az általános besorozást. Fő célja emellett még a Zelenszkij vezette ukránoknak a Krím-félsziget teljes visszacsatolása.

A háború vége egyelőre még nem körvonalazódik, a NATO-t korábban atomfegyverek bevetésével is fenyegette Putyin, azonban az egykori brit miniszterelnök, Boris Johnson szerint erre nem kerül majd sor. 

[[cikk2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás