promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiszivárgott a Pepsi titkos receptje - a feltaláló családja pénzt akar
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Miközben a gyár fegyveres őrrel vigyázza a titkos receptet, addig a feltaláló örököse pénzért akarta eladni.

Meghökkentő történetre bukkantunk az internet bugyraiban. Egy ügyvédi iroda számolt be arról az eseményről, hogy egy amerikai család a teljes elszegényedéstől tartva már többször is próbálta pénzzé tenni a szinte egyetlen valamire való örökségüket. A Ritchie-k tulajdonképpen már generációk óta harcolnak az igazukért, illetve a lehetőségért, hogy pénzzé tegyék végre a maguk számára a Pepsi receptjét.

A PepsiCo céget, illetve jogelődjét még az 1900-as évek előtt alapította Caleb Bradham. Az elmúlt 120-130 évben pedig elég gyakran változott mind a cég, mind annak zászlóshajója, a Pepsi. A kóla ízű üdítőitalt a mai napig a Coca-Cola legnagyobb versenytársának tartják. Ám míg utóbbi alapverzióját kevésbé édesként és inkább vaníliásként lehet definiálni, addig a jó ízérzékűek szerint a Pepsi itala jóval édesebb és citrusosabb.

Természetesen nem csak a Coca-Cola, hanem a Pepsi íze is sokat változott az évtizedek alatt. A gyártó-központok szakemberei mindig próbálták igazítani a tökéletes receptet a fogyasztói igényekhez, illetve az alapanyag kínálathoz.

Ilyen receptfinomítás esett meg a történet szerint 1931-ben is. Richard John Ritchie volt ekkor annak a formulának a feltalálója, amely azóta is alapját képezi a Pepsi üdítőjének. Az ő örökösei kardoskodnak azóta is azért, hogy a birtokukban lévő receptúrát tovább értékesíthessék. Ugyanis több dokumentum mellett a kóla konkrét leírása is a tulajdonukat képezi, melyek igazoltan a Pepsi szellemi terméke.

Ritchie fia, majd unokái hosszú évekre elfelejtkeztek a feltaláló 1985-ös halála után a receptről. Azonban később megtalálták, és már évek óta bírósági csatározást folytatnak a Pepsivel. Természetesen a cég kitart az mellett, hogy a titok közzé és/vagy pénzzé tétele üzleti titkot és érdeket sértene. Ám a Ritchie család szerint soha nem született olyan dokumentum, amely azt bizonyítaná, hogy a nagypapa valaha is lemondott volna a találmányáról. A pereskedés pedig azóta is zajlik. A tét pedig jó eséllyel sok millió dollár mind a két félnek.

Ez történik a Pepsi gyáraiban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás