promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Véletlenül interneten vásárolt holdra szálláskor használt eszközt, majd beperelte a NASA-t
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Űrhajós kaland a Földön: Nő beperelte a NASA-t a Holdról hozott holdkő gyűjtő táska miatt.

Egy kaliforniai nő, Nancy Lee Carlson 2019-ben a eBayen licitált meg egy holdraszálláshoz használt űrhajórészletet. A 40 centiméter átmérőjű űrhajórészlet a Lunar Module 6-ról származott, az Apollo-16 küldetés során 1972-ben landolt a Holdon. Carlson 170 ezer dollárért vásárolta meg a holdkő gyűjtő táskát, de hamarosan jogi csatába keveredett a NASA-val.

A probléma abból adódott, hogy a NASA 1979-ben törvényt hozott, amely tiltja a Holdról származó anyagok magántulajdonba kerülését. Carlson pert indított a NASA ellen, azzal érvelve, hogy a törvényt nem lehet visszamenőlegesen alkalmazni, és ő jogszerűen szerezte be a táskát.

A per több éven át húzódott, míg végül 2023-ban a bíróság Carlson javára döntött. A bíró megállapította, hogy a NASA 1979-es törvénye nem hatályos a már magántulajdonban lévő holdkőzetekre. Carlson így megtarthatta a táskát, és szabadon rendelkezhetett vele.

A pernek nem csak jogi következményei voltak. A Carlson-ügy felhívta a figyelmet a Holdról származó anyagok jogi státuszára és a magántulajdon és a tudományos kutatás közötti feszültségre.

Carlson a győzelme után bejelentette, hogy a táskát egy múzeumnak adományozza, hogy a nagyközönség is megtekinthesse. Azt is elmondta, hogy reméli, a per precedenst teremt a jövőben, és lehetővé teszi mások számára is, hogy holdkőzeteket vásároljanak és birtokoljanak.

A NASA azóta sem kommentálta a bírósági ítéletet. Azonban a per valószínűleg arra készteti a űrkutatási ügynökséget, hogy felülvizsgálja a Holdról származó anyagok jogi státuszát és a magánszemélyekkel való együttműködés szabályait.

Érdekességek:

  • A Lunar Module 6 űrhajórészlet, amelyet Carlson megvásárolt, az Apollo-16 küldetés során John Young és Charles Duke űrhajósok szállították a Holdra.
  • A táskát egy aukciós ház bocsátotta árverésre, miután egy elhunyt űrhajós gyűjteményéből származó űrhajóroncsok egy részét értékesítette.
  • Carlson a per során azt is állította, hogy a NASA nem tett meg mindent a táska megőrzése érdekében, és a holdkő gyűjtő táska értéke a NASA hanyagsága miatt csökkent.
  • A bírósági ítélet után Carlson azt nyilatkozta, hogy a pert nem a pénzért indította, hanem azért, hogy elismerjék a magántulajdon jogát a Holdról származó anyagok esetében.

Forrás: collect space

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás