promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen, de igaz: az átlagember számára is megfizethető módon válhatunk láthatatlanná
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A technológia tényleg bárki számára hozzáférhető lehet.

A láthatatlanná tévő köpenyek egykor az ókori mítoszok és sci-fik tárgyát képezték, de egy brit start-up cég az elmúlt négy évben azzal foglalkozott, hogy valósággá tegye őket. 

Az Invisibility Shield Co. 2022-ben jelentette meg első generációs termékét, nagy online felhajtással és reklámkampánnyal. Most a cég a legújabb, második generációs pajzsok piacra dobására készül, amelyek nagyobbak és lopakodóbbak is.

A pajzsok nem igényelnek külső energiaellátást vagy varázslatot, egyszerűen csak optikai trükkökkel keltik a láthatatlanság látszatát.

A panel átlátszónak tűnik, de valójában csak homályos képet mutat arról, ami mögötte van. Egy precízen megtervezett lencsetáblát használ, hogy a mögötte álló alanyról visszaverődő fényt az előtte álló megfigyelőtől elirányítsa. 

"A pajzsok lencsékkel irányítják át a háttérről és a mögöttük álló személyről visszaverődő fényt. Mivel a pajzs mögött álló személy keskenyebb, mint az általános háttér, a lencsék függőleges irányultsága azt jelenti, hogy a róla visszaverődő fény (a lencsék által) szétszóródva szórtabbá válik, mint a szélesebb háttérről visszaverődő fény"

- mondta Tristan Thompson, a pajzs tervezője az IFLScience-nek. 

A csapat második generációs láthatatlanná tévő pajzsa már előrendelhető a Kickstarteren, amely a projekt további finanszírozására törekszik. Az első generációs modelljeiket szintén a Kickstarteren keresztül finanszírozta a tömeg, és ennek eredményeképpen több ezer láthatatlanná tévő pajzsot szállítottak le sikeresen világszerte.

"A második generációs pajzsok ugyanezen az alapelven működnek, de jó néhány változtatást eszközöltünk. Egyrészt megváltoztattuk a lencsék alakját és sűrűségét, hogy javítsuk a felbontást, és jobban működjenek az ívelt pajzsok - az előző változat lapos volt. A réteges felépítésről áttértünk arra is, hogy minden egyes pajzsfelületet egyetlen darabból extrudáltunk, ami sokkal tisztábbá teszi őket, mint a korábbi verziók, ahol az anyagrétegeket ragasztóval ragasztottuk össze"

- magyarázta Thompson.  

Ezúttal három különböző méretű láthatatlansági pajzsot készítenek: A "Mini", amely 20 centiméter (8 hüvelyk) magas, a "Teljes méret", amely 91 centiméter (3 láb) magas, és a "Megashield", amely több mint 182 centiméter (6 láb) magas. 

Méretük ellenére az új pajzsokat úgy is tervezték, hogy összepakolva az összeszerelt méretük 1/30-ára csökkenjenek, így az emberek könnyen magukkal vihetik őket bárhová.

Az early-bird árak 54 font (kb. 25.000 forint), 299 font (136.000 forint) és 699 font (320.000 forint), méretüknek megfelelően, és a tételek 2024 végéig lesznek szállíthatóak. 

"A lehetőségek végtelenek, de ami a legfontosabb, ezek a pajzsok nagyon szórakoztatóak, jó velük játszani, és izgalmas számunkra, hogy elkészíthetjük őket. Ki akartuk próbálni, hogy meddig tudjuk ezt a technológiát kitolni. Egy valódi, működő láthatatlansági pajzs, amit csak fel kell tekerni és a válladra akasztani? Két évvel ezelőtt senki sem gondolta, hogy ezt bárki is meg tudja csinálni"

- mondta Thompson az IFLScience-nek küldött nyilatkozatában.

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás