promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa épületekkel van tele a 7500 éves sivatagi elátkozott város, természeti katasztrófa hozta felszínre a titkát
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezek a legrégebbi ilyen épületek.

Az iráni Kashan város délnyugati részén fekvő Sialk Hills a helyiek körében "elátkozott városként" volt ismert, ahová az emberek féltek közeledni. Mielőtt egy súlyos árvíz miatt felfedezték volna a Sialk-hegyeket, senki sem merte megközelíteni ezt a félelmetes helyet.

Az 1930-as árvíznek köszönhetően a Sialk-hegyek 7500 évre visszanyúló, az akhaimenida korszakig visszanyúló története is napvilágra került. "Teppe Sialk" (perzsa nyelven a Tappe "dombot" vagy "halmot" jelent).

A valóságban ez az építmény egy zikkurat, egy téglalap alakú, lépcsőzetes torony, amelynek tetején időnként egy templom áll, és amely elsősorban agyagból készült; lehetséges, hogy a "dombnak" nevezése nem lenne pontos.

Állítólag ez a világ legrégebbi zikkurátja, amely a Kr. e. 3. évezredből származik, és Kashan város külvárosában, Közép-Iránban, Fin Garden közelében rejtőzik.

Egy idő után egy európai régészcsoport Dr. Ghrishman, a Louvre Múzeum munkatársa vezetésével először utazott Iránba, hogy feltárja ezt a lelőhelyet. Minden ásatás időbe telt, és eredményeiket végül két könyvben publikálták. Sajnos, a csapat kemény munkája és a leletek elképesztő eredményei ellenére a kormány 2001-ig nem vett tudomást e lelőhely jelentőségéről.

Az itt feltárt leletek végül olyan múzeumokba kerültek, mint a Louvre, a British Museum, a New York-i Metropolitan Museum of Art, valamint magángyűjtőkhöz, akárcsak a több tízezer más iráni történelmi lelet.

Szerencsére 2001-ben Dr. Malek Shahmirzadi új ásatásokat kezdett ezen a helyszínen; komoly intézkedéseket tettek a helyszín és a leletek fennmaradásának biztosítása érdekében.

Ami ezekből a zikkuratokból megmaradt, nincs kedvező állapotban, mint sok más iráni ókori rom. A helyszínen, Sialkban valójában két, egymástól néhány száz méterre elhelyezkedő építmény (nekropolisz) található.

A nagyobbik zikkurat három platformja azonban még mindig a helyén van. A kisebb építményből nem sok minden maradt meg.

Az elamita civilizáció négy zikkuratot épített, köztük Sialkot is. A másik három a következő:

Choqa Zanbil (i. e. 1250),

Susa Ziggurat (i. e. 1800) és

Haft Teppeh (i. e. 1375), mind Khuzestanban.

Az uri Zigguratot Szaddám Huszein építtette újjá a nevével fémjelzett téglákból. Sialk a 32. és a legutóbbi felfedezett zikkurat.

A Sialk zikkurat három platformmal rendelkezik, és annak ellenére, hogy i. e. 2900-ban épült, megelőzi Urnamu Urban lévő zikkuratját, amely i. e. 2100-ban épült. Az északi halom legkorábbi régészeti maradványai azonban a Kr. e. hatodik évezred közepére, azaz körülbelül 7500 évvel ezelőttre nyúlnak vissza.

Az iráni Kulturális Örökségvédelmi Szervezet, a Louvre és az Institute Francais de Recherche en Iran együttműködésével készült tanulmány megerősíti, hogy a Sialkban található legrégebbi települések i. e. 5500-ra nyúlnak vissza.

Azt mondják, hogy a zikkurat építésének oka az volt, hogy a közelben folyó kolosszális mennyiségű vizet tárolják. A "Cheshme-ye Soleyman" nevű "Salamon-forrás" az a forrás, amely a közeli hegyekből hozta a vizet a területre.  Az alábbi videóból további érdekességek is kiderülnek a helyről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás