promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
András-nap: hétfőn végleg eldől, milyen telünk lesz - mutatjuk, hogy kell olvasni az időjárásból
Borítókép:  Yuriy Bogdanov / Unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Fehér lesz-e a karácsony, milyen telünk lesz? Nézzük, mit mond a népi időjóslás, a megfigyelés ereje, a több évszázados tapasztalat!

A népi hagyomány négy novemberi napot figyelt nagyon erősen, amikor arra volt kíváncsi, hogy milyen telet várhat. A hagyomány mögött generációkról generációkra átadott tapasztalat feszül, amely inkább bejött, mint sem, ezért is maradhatott még ma is aktív, ezért beszélhetünk még ma is erről.

Eddig mit mondtak a jósaink?

November 11., Márton-nap - ködös idő volt az ország nagy részén, e szerint enyhe telünk lesz

November 19., Erzsébet-nap - esős időben volt részünk, Erzsébet szerint is enyhe decemberünk és januárunk lesz

November 25., Katalin-nap - sok helyen fagyott, így nem nagyon valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz, a december is enyhe lesz

Most pedig érkezik András-nap, amely végleg pontot tesz - a népi hagyomány szerint - annak a kérdésnek a végére, hogy milyen telünk lesz?

A népi orákulum szerint:

ha András-napon esik az eső, akkor bizony még további 40 napig esős, sáros időben lesz részünk, ha András-napon fagy, akkor a karácsony tuti, hogy esős lesz, ha viszont esik a hó, akkor kemény télre számíthatunk.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy enyhe decemberünk lesz, és enyhe téllel is kezdődik 2021, miközben szinte biztos, hogy nem lesz fehér karácsonyunk. Most Andráson a sor, hogy jövendöljön valamit a télre vonatkozóan.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás