promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért vörös mezben játszik Szoboszlai és a Liverpool? Egészen meghökkentő a történet
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egyik legfontosabb kérdést még nem is tisztázta a hazai sajtó, ha ezt tudod, jobban ismered a Liverpool FC-t.

Valószínűleg nem mondunk nagyot, ha azt állítjuk, hogy amióta Szoboszlai Dominik Liverpool-ba, annak is vörös feléhez igazolt, azóta valóságos Liverpool-szurkolói láz futott végig Magyarországon. Ezt jól mutatja az is, hogy nagyon megugrott a Szoboszlai Dominik-mezek eladása, és hazánkban is egyre több gyerkőcöt látni, akik a magyar focista nevét viselik a hátukon. Ezek nagyon szép fejlemények, hiszen egy olyan játékos került tényleg a világ legjobb focicsapatához, aki sokat küzdött azért, hogy oda kerülhessen.

A példamutatás tehát pozitív.

Ám még mindig sokan vannak, akik csak nagyon keveset tudnak a Liverpool FC-ről, miközben újfent Liverpool-fanoknak mondják magukat Szoboszlai Dominik miatt. A csapatról azonban nagyon keveset tudnak, még azt sem tudják, hogy miért éppen teljesen vörös mezben játszanak.

Liverpoolban a Vörösök nagy riválisa az Everton, ők kék mezben játszanak. Ám kevesen tudják azt is, hogy a két csapat rivalizálása nagyon különleges, mondhatni egyedülálló, ez egy békés rivalizálás. Ebben a városban gyakori jelenség, hogy a családok tagjai között a testvérek a két versengő csapat egyikének vagy másikának drukkolnak. A szurkolás nem városrész-specifikus, amit nehéz lenne megvalósítani, tekintve, hogy a két csapat székhelye mindössze tíz percnyi sétával elérhető egymástól. Ez a liverpooli futballkultúra bölcsője. Ezen a területen nagyon sok náció élt együtt, a labdarúgás pedig ezen a többnemzetiségű területen valamiféle összekötő elemként és identitásformáló elegyként is működött.

Kezdetben volt az Everton, majd jött a Liverpool FC is.

Az Everton FC volt az az első csapat, amely az Anfield stadionban játszott. Viszont 1892-ben, a bérleti szerződés módosításai körüli viták következtében John Houlding-gal, a terület tulajdonosával való nézeteltérés miatt kénytelenek voltak elhagyni a helyszínt. Houlding nem akarta üresen hagyni a stadiont, így úgy döntött, hogy létrehoz egy új csapatot, a Liverpool FC-t.

A csapat nevének kiválasztása nemcsak praktikus, hanem üzleti szempontból is fontos döntés volt. Mivel az Everton brand már foglalt volt, a város nevének felhasználásával széles körű közönséget kívántak megcélozni a mérkőzéseiken. Majd hamar jöttek is a sikerek, a bajnoki címek.

Csupán 60 éve teljesen vörös a mezük.

Korábban még a zokni is fehér csíkos volt, és a szerelésbe több fehér csík is vegyült, többek között a nadrág is fehér volt. Ám a legendás menedzser, Bill Shankly ötlete az volt, hogy legyen a szerelés full vörös, mert ez a mez még félelmetesebbé tenné a pályán a csapatot az ellenfél szemében. Az ötlet bejött, az ellenfelek egyre gyakrabban hivatkoztak úgy is az Anfieldre, mint egy izzó katlan, ahol ezer és ezer vörös mezben üvöltő drukker teremt pokoli hangulatot.

A menedzser is hivatkozott erre, hogy mintha tűz forrongana a stadionban, olyan forró izzás öleli a pályát.

Lélektani hatása volt, a választás tehát tudatos Shankly részéről.

Shankly az első, teljesen vörösben játszott mérkőzés után úgy nyilatkozott otthon, hogy olyan volt, mintha óriások játszanának a pályán. Shankly úgy gondolta a vörös, mint a veszély, illetve a hatalom és az erő színe is megbabonázza majd az ellenfeleket.

Mint a Liverpool FC honlapján is olvasni lehet, a nagy napról vannak visszaemlékezések is, Shankly Ron Yeats-nek hozott be az öltözőbe egy vörös nadrágot, hogy próbálja fel a fehér helyett. Majd azt mondta neki, hogy úgy néz ki, mint egy 7 láb magas óriás. Nem sokkal később már csupa vörösben játszott a csapat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás