promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt még Szoboszlai Dominik sem rúghatna labdába, hazánk fia is kevés lenne ehhez a furcsa focihoz
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha megtudod, miből készültek a labdák, eldobod az agyad.

Az ősi maják talán egyedülálló megoldást találtak ki arra az ősi problémára, hogy mit tegyenek az uralkodókkal, ha meghalnak: labdává alakították őket, és "pelota" nevű játékot játszották velük. A világ egyik legrégebbi csapatsportjának tartott pelotát Közép-Amerika egyes részein még mindig játsszák az őslakos közösségek, bár a politikusok maradványaiból készült labdák használata az egyik olyan hagyomány, amely nem állta ki az idő próbáját.

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régésze, Juan Yadeun Angulo mutatta be e különös sportolási szokás bizonyítékait. A dél-mexikói Toniná templomkomplexum ásatásai során ő és kollégái 400 urnát tártak fel, amelyek emberi hamvak, gumi, szén és növényi gyökerek keverékét tartalmazták.

"Miután ezt a leletet összevetettük a maja lelőhelyről szóló írásos beszámolókkal, úgy tűnik, hogy a hamvasztott maradványokat a Pelota rituális játékban használt gumilabdák előállítására használták"

- magyarázza az INAH közleményében. 

Toniná a Kr. u. 500 és 687 közötti klasszikus maja korszakból származik, és egy elsüllyedt labdapályát tartalmaz, ahol egykor pelotát játszhattak. Az urnákat a Nap-templom alatt mintegy 8 méterrel eltemetve találták meg, egy kriptában, amely Yadeun Angulo szerint az elhunyt uralkodók rituális átalakítására volt fenntartva. 

Egy pelota mérkőzés valahogy így nézhetett ki:

Ez a feltevés nagyrészt a toninai pelota pálya határait kijelölő három karikára vésett üzenetekre támaszkodik: e feliratok szerint három ősi méltóságot a "halottak barlangjába" vittek, ahol 260 napos "átváltoztatási" folyamaton mentek keresztül.

Konkrétan a faragványok Wak Chan Káhk´-t azonosítják, aki 775. szeptember 1-jén halt meg, valamint Aj Kololte'-t, aki 776. április 1-jén pusztult el, és egy Káwiil Kaan nevű nőt, aki 722-ben halt meg. Az INAH szerint e három uralkodó hamvaiból származó ként valószínűleg annak a guminak a vulkanizálásához használták, amelyből a pelotagolyókat készítették.

"Tanulságos tudni, hogy a maják arra törekedtek, hogy kormányzóik [halott] testét élő erővé alakítsák át, valamivé, ami ösztönzi az embereket. Bizonyítékunk van rá, hogy beépítették őket a labdákba. A klasszikus korszakban a labdák gigantikus méretűek voltak"

- mondta Yadeun Angulo. Külön kutatások kimutatták, hogy egyes maja harcosok trófeaként gyűjtötték ellenségeik koponyáit - bár semmi sem utal arra, hogy ezeket a szörnyű díjakat a pelota-bajnokok kapták volna, nehéz elképzelni méltóbb jutalmat egy uralkodó-labdajáték megnyeréséért.

Forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás