promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, mit jelent a megtizedel szó? Fogadjunk, hogy eddig te is rosszul használtad
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A római időkből származik, és kegyetlen története van.

A mindennapi nyelvben gyakran használjuk a „megtizedel” szót, például akkor, ha a jég elveri, megtizedeli a termést. Érdekes ugyanakkor, hogy a kifejezést a legtöbb ember rosszul használja, nem megfelelő arányokra utal vele.

Sokan úgy hiszik, hogy a megtizedelés azt jelenti, hogy valaminek csak a 10 százaléka marad meg, pedig éppen ellenkezőleg: az egy tizede vész oda, vagyis a 90 százaléka megmarad, így máris nem fest olyan rosszul a dolog.

Kivéve, ha emberekről van szó, márpedig az ókori Rómában – ahonnan a szó ered – a hadseregben használták a megtizedelés kegyetlen büntetését. Akkor alkalmazták, ha egy csapattest gyáván megfutamodott, és ekkor véletlenszerűen halállal büntették a katonák egy tizedét.

Az eljárás során az érintett harcosokat tízes csoportokba osztották, majd a csoporttagok – általában szalmaszál húzásával – kiválasztották maguk közül azt, akit a többi kilencnek halálra kellett ütlegelnie. Kegyetlen büntetés, de csak így lehetett fenntartani a légiók harci szellemét.

Az életben maradtaknak néhány napig az erődítmény falain kívül kellett felverniük a sátraikat, kiszolgáltatva az ellenségnek, míg a fejadagjukat nem búzában, hanem árpában kapták meg. Fellebbezésnek helye természetesen nem volt.

A tizedelés legkorábbi feljegyzése a történetíró Titus Liviustól származik. Leírása szerint Krisztus előtt 471-ben zajlott le az a csata, amelyben a római katonák egy része menekülőre fogta. A konzul ezen annyira feldühödött, hogy aprítani kezdte, akiket csak ért. Végezetül pedig elrendelte, hogy a seregben minden tizedik embert végezzenek ki az említett módon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás